Circulaire werkkleding: vermindert CO2-uitstoot en grondstofgebruik
PERSBERICHT | Alkmaar (aangepast op 27 maart 2024)
Van oude gebruikte werkkleding naar nieuwe werkkleding? Het kan door de ketensamenwerking tussen SMP Sportscare, GP Groot en Circularity. Nu belandt oude werkkleding vaak nog bij het afval en wordt het verbrand. Dit hopen de samenwerkende partijen in de toekomst te voorkomen door oude werkkleding in te zamelen en te recyclen tot nieuwe werkkleding. De aankoop van één polo T-shirt gemaakt van circulair textiel bespaart al duizenden liters water en kilo’s CO2-uitstoot. Een duidelijker antwoord op de vraag waarom de kledingindustrie anders ingericht moet worden, is er niet.
De kledingindustrie is één van de meest vervuilende industrieën en sinds juli 2023 geldt de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV) Textiel. Deze wetgeving maakt importeurs en producenten van kleding individueel verantwoordelijk voor de inzameling, verwerking, recycling en het hergebruik van in Nederland op de markt gebrachte producten. “Daarom zijn we actief op zoek gegaan naar samenwerkingspartners om organisaties te helpen hun gebruikte werkkleding weer nuttig her te gebruiken,” vertelt Ronald Balvers, directeur van GP Groot recycling. “Door organisaties circulaire werkkleding aan te bieden verminderen we de milieu- en klimaatimpact van de kledingindustrie én het primaire grondstofgebruik.”
Minder CO2-uitstoot en circulair
Tijdens het productieproces van de circulaire werkkleding zijn bepaalde stappen niet meer nodig, zoals de kweek van nieuw katoen en het kleuren van kleding. Hierdoor voorkomt het gebruik van circulaire werkkleding de uitstoot van kilo’s CO2, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en duizenden liters water. Ronald: “Het leveren van werkkleding gemaakt van circulair textiel is uniek in de markt. Vaak zie je dat het textiel slechts voor een deel van de uit gerecycled materiaal bestaat.”
“Door organisaties circulaire werkkleding aan te bieden verminderen we de milieu- en klimaatimpact van de kledingindustrie én het primaire grondstofgebruik.”
Ketensamenwerking
Ronald vervolgt: “Alleen door in de hele keten samen te werken, is het mogelijk om zo’n initiatief tot een succes te brengen. Van productie tot inkoop en van gebruik tot recycling. We hebben elkaar echt nodig om circulaire impact te kunnen maken en de cirkel te sluiten.” De ketensamenwerking voor de circulaire werkkleding is opgezet door GP Groot. Circularity verwerkt de ingezamelde kleding tot nieuwe, circulaire werkkleding en SMP circulair verkoopt de circulaire werkkleding aan bedrijven. Jan Kramer, van SMP circulair: “We bieden de zakelijke markt een duurzaam alternatief en geven hen de keuze om circulaire werkkleding in te kopen. Hiermee dragen we hopelijk bij aan een positieve verandering in de kledingindustrie en voorkomen we de verbranding van veel oude werkkleding. Onze circulaire werkkleding heeft dezelfde kwaliteit als ‘gewone’ werkkleding, dus waarom zou je als organisatie niet voor het circulaire alternatief kiezen?” besluit Jan.
De cijfers op een rij
Door slechts één circulair polo T-shirt in te kopen besparen organisaties:
- 4.263 liter water
- 2,11 kg CO2