Verbrandingskosten van afval

Een aantal jaar geleden is door de overheid de Belasting op Milieu (BOM) ingevoerd, waardoor de tarieven van bepaalde afvalstromen omhoog gingen. Dit had tot doel verdere afvalscheiding te stimuleren. Het effect van deze maatregel is volgens de overheid tot dusver nog niet afdoende geweest. Daarom is er voor 1 januari 2019 een forse extra afvalstoffenbelasting aangekondigd van € 32,12 per ton voor brandbaar bedrijfsafval.

Bedrijfsafval

Het loont daarom om kritisch te kijken naar de inhoud van uw bedrijfsafvalcontainer. Uit recent onderzoek is gebleken dat veel van onze klanten geen gebruik maken van bijvoorbeeld een zogenaamde “organische-container” of een container voor papier/karton. Deze afvalstromen komen wij dan ook nog steeds in grote volumes tegen in de bedrijfsafvalcontainer.

Hout

Op dit moment is de markt voor houtverwerking stabiel. Er is echter nog onzekerheid over het aanscherpen van de bronscheidingseisen van de overheid in het Landelijk Afvalbeheer Plan 3 (LAP 3). Dit kan gaan betekenen dat nog meer bedrijven bronscheiding moeten gaan toepassen.

Reduce, Re-use en Recycle

Door slim om te gaan met materialen en bedachtzaam te zijn in het weggooien kunnen we verspilling van kosten en grondstoffen voorkomen.

Transport

Uit publicatie van Penteia/NEA, die jaarlijks de input vormt voor de vaststelling van de nieuwe transporttarieven, blijkt dat loonkosten verder stijgen, de brandstofkosten al 8% boven het niveau van januari 2018 liggen en de verkeersdruk een belangrijke rol speelt in de verhoging.

Puin

Vraag en aanbod van puin en granulaat is redelijk in balans waarbij de kwaliteit een aandachtspunt blijft. Ook zien wij een toenemende vraag naar betongranulaat.

Bouw- en sloopafval

De verwerkingskosten van bouw- en sloopafval zullen aanzienlijk stijgen, de redenen hiervan zijn:

  • verbeterde bronscheiding  voor een hoger aandeel restafval/residu;
  • vollast van verwerkingslocaties;
  • de gesorteerde materialen zoals o.a. puin, zeefzand en karton zijn door de hogere externe kwaliteitseisen moeilijker af te zetten in de verwerkingsketen.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog vragen of wilt u mogelijke inzamel- of verwerkingsalternatieven bespreken? Stuurt u dan een e-mail naar: verkoop@gpgroot.nl of neem contact op met uw contactpersoon.

Direct contact

Inspiratie, advies of even snel een antwoord nodig?

Stuur ons online een bericht of bel 088 - 472 10 80

Container huren Direct contact