Afval scheiden op de filmset – De Bonton als duurzame (film)ster op locatie

De 100% circulaire afvalcontainer komen we op steeds meer plaatsen tegen: van kantoor tot vakantiepark en van onderwijsinstelling tot ziekenhuis. Er is echter nog een plek waar de efficiënte Bonton wordt ingezet om afval te scheiden: op de filmset. Het Alkmaarse filmproductiehuis Filmmacht neemt de Bonton Original al enkele jaren mee naar de locaties van hun film shoots.

Elf jaar geleden richtte Jesper van Langen Filmmacht op; een kleinschalig productiehuis voor commerciële films. Zijn ambitie lag bij het maken van commercials en korte films voor maatschappelijk betrokken organisaties. In de jaren die volgden werd het team van Filmmacht uitgebreid. Inmiddels werken ze met zowel vaste medewerkers als freelancers aan producties waarbij het menselijke verhaal centraal staat, voor opdrachtgevers zoals Discriminatie.nl, Ranzijn dierenarts, Slimpie en Stadswerk072. Wanneer het team afreist naar een shoot locatie, staat de Bonton standaard op de paklijst om mee te nemen naar de set.

``We hebben de Bonton Original nu ruim drie jaar en bij elke shoot gaat hij mee. Het afval wordt daarmee direct op de set gescheiden en aan het eind van de dag in de juiste afvalcontainers weggegooid.``

Het scheiden van afval door het gebruik van de Bonton is een kleine stap

Jesper: “Door de jaren heen zijn we steeds grotere shoots gaan doen met meer budget. Dat betekent niet alleen dat er op een shootdag al gauw rond de 20 à 25 mensen rondlopen, maar ook dat er vaak een lunch wordt verzorgd voor alle crewleden en de aanwezigen van de opdrachtgever. Je kunt je voorstellen dat er gedurende zo’n dag heel wat afval ontstaat. We hebben de Bonton Original nu ruim drie jaar en bij elke shoot gaat hij mee. Het afval wordt daarmee direct op de set gescheiden en aan het eind van de dag in de juiste afvalcontainers weggegooid.”

Bij Filmmacht staan er vijf kernwaarden voorop bij elke film die ze maken: echtheid, eerlijkheid, emotie, energie en plezier. En met hun focus op human stories waarin mens en maatschappij centraal staan, was het voor Jesper een logische keuze om door het scheiden van afval op filmsets hun eigen kernwaarden en ambities kracht bij te zetten. “We willen als onderneming leren hoe we een zo duurzaam mogelijke organisatie kunnen opbouwen, waarbij we denken aan mens, milieu en maatschappij. Ook willen we graag B Corp halen, het duurzaamheidskeurmerk voor bedrijven, en bewust keuzes maken om daar naartoe te werken. Het scheiden van afval door het gebruik van de Bonton is een kleine stap, maar we zijn intrinsiek gemotiveerd om het goed te doen. En bovendien: hoe moeilijk kan het zijn om afval te scheiden? Het is het minste wat we kunnen doen als organisatie.”

Afval scheiden op een niet-alledaagse locatie

Afval scheiden op een niet-alledaagse locatie mag vaker worden gedaan volgens Jesper. “We krijgen complimenten van de crew en onze opdrachtgevers over het feit dat we eraan denken om ook op zo’n plek afval te scheiden. Van hen horen we dat ze het niet vaak zien en dat ze het enorm waarderen dat wij het wel doen.” En hoewel het een klein begin is op weg naar duurzamer werken, zijn Jesper en zijn collega’s voortdurend aan het kijken hoe ze hun producties nóg groener kunnen maken. “We zijn bijvoorbeeld selectiever geworden in de partners waar we mee samenwerken, zoals cateraars die er bewust mee bezig zijn om geen plastic te gebruiken. Maar ook zaken zoals met een elektrisch busje naar de shoot locaties rijden staat op ons lijstje. Voor onze filmproducties werken we ook steeds vaker met reclamebureaus en dan moet er wel een klik zijn op dat gebied. We willen dat onze kernwaarden niet alleen onze vijf super powers zijn die je terug ziet in de producties die we maken voor onze opdrachtgevers, maar ook in onze eigen identiteit als organisatie.”

Meer weten over de Bonton en de verschillende modellen?