Bouw en infra

In Nederland wordt volop ontwikkeld, gesloopt en gebouwd. Daar zijn niet alleen veel grondstoffen voor nodig, er komt ook veel afvalmateriaal bij vrij. Maar liefst 40% van álle Nederlandse afvalstromen komt uit bouw- en sloopwerkzaamheden. Dat zorgt voor zo’n 35% van de totale CO2-uitstoot en 50% van het grondstoffengebruik.

Door bewust te slopen, duurzaam te bouwen en zoveel mogelijk circulaire grondstoffen en materialen in te zetten verminderen we dit gebruik van nieuwe grondstoffen en dragen we met elkaar bij aan de reductie van CO2.

Circulair slopen om duurzaam te bouwen

Circulair bouwen begint bij circulair slopen. Zonder circulair slopen heeft de bouwsector niet de beschikking over herbruikbare bouwproducten, gerecyclede materialen en secundaire grondstoffen. GP Groot is pionier op het gebied van circulair slopen

Circulair slopen is écht anders dan traditioneel slopen. Het levert veel meer op: zeker tien verschillende materiaalstromen per project. Dat komt door de grondige voorbereiding en door zorgvuldig te demonteren. Wat direct herbruikbaar is wordt apart gehouden. Kozijnen bijvoorbeeld zijn vaak met een kleine opknapbeurt weer klaar voor een tweede leven. Beton, hout en kunststof verwerken wij op onze eigen recyclinglocaties tot nieuwe grondstoffen of bouwmaterialen.

GP Groot sloopwerken en saneringen helpt woningcorporaties, gemeenten en bouwbedrijven om locaties op een duurzame manier klaar te maken voor een nieuwe bestemming. Alleen door circulair te slopen, kan er duurzaam gebouwd worden.

Meer lezen over circulair slopen
Circulaire materialen inzetten in nieuwe bouwprojecten?

De Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) is een berekening waarmee de milieueffecten van de gehele levensloop van een gebouw worden gemeten aan de hand van de toegepaste materialen. De MPG wordt door de overheid gezien als opstap naar de circulaire bouweconomie in 2050 en is een belangrijke maatstaaf voor de duurzaamheid van een gebouw. Het recyclen en hergebruiken van materialen is een belangrijk onderdeel van de MPG-berekening.

In de sinds juli 2019 van kracht zijnde MPG wordt het hergebruiken van materialen en de mogelijkheid om het gebouwde te demonteren en te recyclen hoger gewaardeerd door de MPG-berekening dan voorheen. Dit zorgt ervoor dat circulaire technieken meer impact hebben op de MPG dan voorheen. Wilt u meer weten over het effect van circulaire materialen op de MPG ? Wij helpen u graag.

Circulaire producten inkopen voor kantoor en facility management?

Bekijk al onze producten op circulairinbedrijf.nl

Circulairinbedrijf.nl

Wij zijn continu op zoek naar samenwerkingen in de bouw en infra branche

Alleen samen kunnen we de circulaire economie écht van de grond krijgen!

Stuur ons online een bericht of bel 088 - 472 10 80

Container huren Direct contact