Circulair in de infrasector met duurzame bodemverbeteraars en granulaten
De infrasector meer circulair maken is heel belangrijk. Tenslotte verbruikt de sector veel producten met een grote milieu impact, zoals cement en asfalt*. De sector heeft samen met gemeentes een bepalende rol in de (her)inrichting van de Nederlandse infrastructuur en het openbaar groen. Zeker nu we de openbare ruimte de komende jaren anders moeten inrichten vanwege de klimaatverandering. Bijvoorbeeld door wegen en plantsoenen beter uit te rusten tegen de hevige regenval.
Des te belangrijker is het gebruik van circulaire materialen hierbij. Hoe meer gerecyclede grondstoffen we gebruiken, hoe beter. Zoals duurzame bodemverbeteraars voor een goede groei van planten en bomen en circulaire granulaten voor de fundering van nieuwe wegen. Hoe GP Groot recycling van groen- en puinafval weer nieuwe grondstoffen maakt? Dat vertellen we je graag.
Bodemverbeteraars: van de regio, voor de regio
Danielle Groen, teamleider backoffice GP Groot recycling: “Op drie locaties in Noord-Holland verwerken we het binnenkomende groenafval tot 100% natuurlijke bodemverbeteraars. Deze Bodemrijk producten worden op elke locatie op precies dezelfde manier verwerkt. Hierdoor kunnen we hoveniers en infrabedrijven altijd dezelfde goede kwaliteit garanderen. Dit doen we, zoals we dat bij GP Groot noemen, van de regio – voor de regio. Bedrijven komen het groenafval bij ons brengen en nemen bijvoorbeeld weer bomengrond en bomenzand mee. Gemaakt van het groenafval dat ze eerder langsbrachten. Zo zetten we de bodemverbeteraars weer lokaal in en voorkomen we onnodig transportbewegingen.”
Circulair granulaat
“Op onze locatie in Alkmaar recyclen we met behulp van onze elektrische zeefinstallatie bovendien diverse puinsoorten tot circulair granulaat,” aldus Groen. “Door het wisselen van de zeefdekken kunnen we diverse fracties maken. Belangrijk hierbij is dat het puin goed gescheiden wordt ingezameld. Van betonpuin maken we zo weer circulair betongranulaat. Betonleveranciers gebruiken dit om nieuw beton te maken. Het ingezamelde asfaltpuin recyclen we tot circulair asfaltgranulaat. En het mengpuin dat bij ons binnenkomt recyclen we tot circulair menggranulaat. Beide worden gebruikt als fundering voor nieuwe wegen.”
Groen vervolgt: “Hiermee voorkomen we het gebruik van schaarse grondstoffen en verminderen we de CO2-uitstoot. Niet alleen zorgt het gebruik van circulaire bodemverbeteraars en granulaten voor meer circulariteit in de infrasector, het verbetert ook onze leefomgeving en helpt bij het tegengaan van klimaatverandering.” Hoe? We zetten de voordelen op een rij.
“Op drie locaties in Noord-Holland verwerken we het binnenkomende groenafval tot 100% natuurlijke bodemverbeteraars. Deze Bodemrijk producten worden op elke locatie op precies dezelfde manier verwerkt. Hierdoor kunnen we hoveniers en infrabedrijven altijd dezelfde goede kwaliteit garanderen.”
De voordelen van circulaire bodemverbeteraars en granulaten
- Vermindering afval: het groen- en puinafval wordt gerecycled tot grondstof en die dient als basis voor een nieuw product. Afval blijft hierdoor geen afval, maar wordt hoogwaardig gerecycled.
- Verbetering bodemkwaliteit: de bodemverbeteraars verbeteren de kwaliteit en de weerbaarheid van de bodem. Hierdoor groeien planten en bomen beter en hoeven er minder kunstmest en pesticiden gebruikt te worden. En dat is beter voor het milieu.
- Voorkomt gebruik nieuwe grondstoffen: het gebruik van circulaire granulaten voorkomt het gebruik van nieuwe (primaire) grondstoffen. Ditzelfde geldt voor circulaire bodemverbeteraars. Hoe meer secundaire grondstoffen we gebruiken, hoe minder we de aarde uitputten.
- Verbetering biodiversiteit en luchtkwaliteit: bomen en planten nemen fijnstof op en zetten CO2 om in zuurstof. Doordat ze beter groeien door het gebruik van bodemverbeteraars neemt de biodiversiteit toe en verbetert de luchtkwaliteit.
Een circulaire economie
In een circulaire economie bestaat er geen afval. Aan het einde van hun levensduur worden producten hergebruikt of gerecycled naar een (secundaire) grondstof om er weer nieuwe producten van te maken. En dit proces gebeurt elke keer opnieuw. Zo behoudt het product of de grondstof zijn waarde en voorkomen we het gebruik van schaarse nieuwe grondstoffen. De Nederlandse overheid heeft de doelstelling dat in 2030 de Nederlandse economie voor 50% circulair is. En in 2050 zelfs 100%.
Meer weten over onze bodemverbeteraars en granulaten?
Neem contact op met Daniëlle Groen:
recycling@gpgroot.nl | 088 4721080
* Bron