Circulair slopen van 30 bruggen levert bijna 250 ton hout op

Purmerend heeft zeker 400 houten bruggen en bruggetjes. Een karakteristiek gezicht, maar van veel bruggen is het eind van de levensduur in zicht. De afgelopen jaren zijn er al 90 vervangen door bruggen van composiet, een lichte, onderhoudsarme kunststof. Beentjes GWW verkreeg de opdracht voor het vervangen van de volgende serie: 30 in totaal. Een mooi project, maar nog veel mooier is dat de bruggen circulair gesloopt worden. Lars Timmer (projectbegeleider van Beentjes GWW), Daniëlle Groen (adviseur van GP Groot recycling) en Rolf van Heeringen  (technisch manager bij het Projectmanagementbureau van gemeente Purmerend) vertellen enthousiast over dit duurzame staaltje Noord-Hollandse samenwerking.  

Beentjes GWW en GP Groot recycling namen het initiatief om het hele project circulair op te pakken. Ze presenteerden een plan om de 30 bruggen netjes te demonteren, het gesloopte hout te verwerken en het opnieuw op de markt te brengen. De gemeente Purmerend was gelukkig meteen overtuigd. Rolf van Heeringen: “Als overheid staat duurzaamheid bij ons hoog op de agenda. Het is misschien nog niet zo zichtbaar, maar in de sector zijn we al jaren bezig met omdenken. We kiezen er bewust voor om waar mogelijk circulair op te breken en circulair in te kopen. Beentjes GWW en GP Groot zetten met dit project nog een stap extra. Ze hebben alles doorgerekend en leggen precies vast wat er straks met het hout gebeurt. Dat geeft echt een boost.”

``We hebben berekend hoe je zorgt voor zo min mogelijk verlies bij de demontage en de verwerking, maar ook hoe je het proces zo efficiënt mogelijk maakt.``

Lars Timmer legt uit hoe ze te werk gaan: “Samen met het team van GP Groot recycling hebben we de tekeningen bekeken en op locatie onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het hout. De dekdelen waar mensen jaren overheen hebben gelopen, zijn erg slecht en ook zo bevestigd dat ze er lastig als geheel uit te halen zijn. Maar heel veel andere delen zijn nog prima bruikbaar, mits we de bruggen zorgvuldig uit elkaar halen. Dat betekent voor ons flink meer werk. En je hebt meer containers nodig, omdat je alles gescheiden moet afvoeren. Het maakt het project dus duurder. Maar we werken wel duurzaam. En we krijgen er iets voor terug: we geven het hout nieuwe waarde.”

Daniëlle Groen vult hem aan: “We hebben berekend hoe je zorgt voor zo min mogelijk verlies bij de demontage en de verwerking, maar ook hoe je het proces zo efficiënt mogelijk maakt. Vooraf overal goed over nadenken, dat is waar het om gaat bij circulair slopen. Dus kiezen we ervoor om de bruggen grof te laten demonteren en het hout bij ons op het terrein verder uit elkaar te halen. Beentjes GWW levert de grote stukken aan, wij halen de schroefjes en de boutjes eruit. Dat doen we binnen ons SROI* programma. Het is mooi hout, dus we zoeken actief naar nieuwe partijen om het weer in te zetten. Hoe gaaf is het als dit hout weer terugkomt in bijvoorbeeld nieuwe steigers? Dan verbinden we de hele keten aan elkaar. Van iedere ton kunnen we straks zeggen waar het terecht is gekomen. Wij worden daar super blij van.”

Daniëlle Groen

Meer weten over recycling na circulair slopen?

Neem contact op met Daniëlle Groen:
recycling@gpgroot.nl | 088 4721080