Het hergebruiken van PET-bekers: wetgeving, inzameling en recycling

De wet- en regelgeving rondom plasticgebruik wordt steeds strenger en bedrijven en evenementenorganisatoren zoeken naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar wat zijn de geldende regels, en welke mogelijkheden zijn er om bekers efficiënt in te zamelen en te recyclen?

Wetgeving wegwerpplastic

Sinds 3 juli 2021 is de Europese Single Use Plastics-richtlijn (SUP) van kracht. Deze is gericht op het verminderen van wegwerpplastic. Denk aan maaltijdverpakkingen, drankverpakkingen, rietjes, bestek en bekers. De overheid dringt het eenmalig gebruik van dit soort bekers en bakjes steeds verder terug en stuurt daarbij op hergebruik. Wat de geldende regels voor deze nieuwe norm zijn hangt af van de situatie:

  • eten en drinken bezoekers op locatie?
  • of worden de consumpties afgehaald of bezorgd?

“Aan het hoogwaardig recyclen van PET-bekers zitten strenge eisen om de kwaliteit te waarborgen.”

Wanneer bezoekers op locatie eten en drinken, dan gelden de hergebruikregels, maar je kunt kiezen voor een goed inzamelingssysteem. Zodat de plastic producten hoogwaardig kunnen worden gerecycled. Hoogwaardige recycling betekent dat gebruikte bekers worden ingezameld en gerecycled tot nieuw verpakkingsmateriaal voor eten of drinken. Vanwege de voedselveiligheid is het op dit moment alleen mogelijk om zogenaamde plastic PET-materialen hoogwaardig te recyclen. Gebruik maken van een inzamelingssysteem betekent wel dat je dit vooraf moet melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport, aangezien dit een uitzondering is op de hergebruiknorm.

Inzamelingssysteem PET-bekers

Hoe werkt een goed inzamelingssysteem om PET-bekers hoogwaardig te recyclen? Daarvoor zijn verschillende methoden:

  1. Statiegeldsystemen: Consumenten betalen een borg en kunnen de bekers inleveren voor terugbetaling.
  2. Gescheiden inzameling op evenementen en in horeca: Specifieke containers en communicatie zorgen ervoor dat PET-bekers niet bij het restafval belanden.
  3. Samenwerking met recyclers: Bedrijven werken samen met gespecialiseerde inzamelaars om PET-materiaal op de juiste manier te verwerken.

Horecaondernemers kunnen zelf kiezen voor het systeem dat het beste bij hen past. Voor kleine horecagelegenheden is het raadzaam om hierbij de samenwerking op te zoeken met andere partijen in de buurt. Door gezamenlijk voor hetzelfde systeem te kiezen maak je het overzichtelijk voor bezoekers van bijvoorbeeld kermissen of carnaval festiviteiten.

Hulp voor horecaondernemers en evenementenorganisaties 

Bij de GP Groot groep, bestaande uit de inzamel- en recyclingbedrijven GP Groot, NNRD, en Bnext.nl werken wij samen met diverse evenementenorganisaties en horecabedrijven. Dit varieert van kleinschalige tot grootschalige evenementen. Wij bieden diverse slimme inzamelmiddelen voor de meest voorkomende afvalstromen op evenementen, zoals PET-bekers en papier/karton, zodat we samen het restafval op evenementenlocaties steeds verder kunnen verminderen.

Ook helpen we bij het creëren van bewustwording en bij het verbinden van de keten voor het hoogwaardig recyclen van plastic wegwerpbekers.

“Aan het hoogwaardig recyclen van PET-bekers zitten strenge eisen om de kwaliteit te waarborgen. Dit betekent bijvoorbeeld dat er geen andere vervuilende materialen, zoals kartonnen trays, tussen mogen zitten, en dat uitsluitend PET-bekers zijn toegestaan. Daarom adviseren wij om ook tijdens de evenementen te controleren of het goed gaat met de inzameling. Dit kan bijvoorbeeld door personeel in te zetten die uitleg geeft over welke materialen in welke containers mogen en te werken met duidelijke signing. Zo zorgen we samen dat de kwaliteit van de gerecyclede PET-bekers hoog blijft,” aldus Daniëlle de Jong, medewerkster backoffice inzameling schone stromen bij Roele de Vries recycling.

Praktijkvoorbeelden

Bart Woelders van BMB dienstverlening brengt bij de bron gescheiden rPET-bekers ook bij Roele De Vries recycling. “Als eigenaar van Café Vièra verdiep ik mij al jaren in hoe je wegwerpbekers circulair kunt verwerken. Ondertussen ondersteun ik horecaondernemers, gemeentes en evenementenorganisaties om hun rPET-bekers op een circulaire manier in te laten leveren en te laten verwerken. Daarbij is een goede samenwerking heel belangrijk. Tussen de ondernemers onderling, maar ook tussen de recyclepartijen. Daarom ben ik blij met GP Groot en Roele De Vries. Zij zorgen voor de juiste inzamelmiddelen en juiste verwerking van het materiaal.”

Meer weten?

Neem contact op met Denise Al voor de juiste inzamelmiddelen bij jouw evenement via 088 – 472 12 40.

Neem contact op met Danielle de Jong voor het hoogwaardig recyclen van plastic bekers via 088 – 472 14 90.

Neem contact op met Manon Kroes voor bewustwording en het verbinden van de keten via 088 – 472 00 25.