Waarom afval voorscheiden als nascheiden ook kan?

Deze vraag is één van de meest gestelde vragen door onze klanten. Daarom leggen we je graag het belang van het voorscheiden van afval uit. Om deze uitleg goed duidelijk te kunnen maken, nemen we je eerst mee in de verschillen tussen het voor- en nascheiden van afval.

Wat is het verschil tussen het voor- of nascheiden van afval?

Het voorscheiden of scheiden aan de bron van afval betekent dat het afval door de gebruiker zelf wordt gescheiden. Simpel gezegd: heb je een bananenschil? Doe hem in de GFT-container. Heb je een plasticverpakking? Gooi het in de PD-bak. Betonpuin? Houd het apart van het andere puin en gooi het in bouwcontainer alleen bestemd voor betonpuin. Door het afval te scheiden in een aparte container raakt het minder vervuild en dit maakt het recyclen van een afvalstroom gemakkelijker.

Daarom helpen wij onze klanten zo goed mogelijk bij het voorscheiden van hun afval. Stel je maar eens voor: hoe ziet een plasticverpakking eruit als hij tussen allerlei andere soorten afval in het restafval belandt? Wat blijft er allemaal aan kleven, ten opzichte van een plasticverpakking in een complete plastic afvalstroom? Eigenlijk geeft dit ook meteen aan, waarom het nascheiden van afval minder voordelen heeft: het afval belandt op één hoop en wordt met behulp van sorteerlijnen machinaal verder gescheiden.

Ondanks dat het achteraf sorteren van afval tegenwoordig met geavanceerde installaties steeds beter kan, behaal je daarmee niet dezelfde resultaten op het gebied van recycling als met bronscheiding. De afvalstromen zijn simpelweg meer vervuild en daardoor van mindere kwaliteit. En die betere kwaliteit heb je juist wel nodig om afval te kunnen recyclen.

Het voorscheiden of scheiden aan de bron van afval betekent dat het afval door de gebruiker zelf wordt gescheiden

Dus, waarom is afval scheiden aan de bron belangrijk?

Om een hogere kwaliteit van het afval te realiseren, waardoor hergebruik en hoogwaardige recycling mogelijk is. Dit betekent dat het afgedankte materiaal gerecycled wordt tot circulaire grondstof en daarna wordt ingezet om zo’n zelfde soort product te maken. Het product behoudt dus zijn oorspronkelijke waarde. Hiermee verminderen we het gebruik van natuurlijke (virgin) grondstoffen en voorkomen we verdere uitputting van de aarde.

Samen met onze ketenpartners dragen wij hier ook aan bij. We maken spreekwoordelijk “de cirkel rond” en daarom wordt een wereld waarin afval geen afval blijft ook wel een circulaire economie genoemd.

Wat er dan weer van afval gemaakt kan worden?

Heb je een vraag over de recyclemogelijkheden van een bepaalde afvalstroom binnen jouw bedrijf?