Waterbergend granulaat als oplossing voor wateroverlast op bedrijfsterrein
Jonk Infra past waterdoorlatend granulaat toe bij nieuwbouwproject
We kunnen er inmiddels niet meer omheen: door het veranderende klimaat ontstaat steeds vaker wateroverlast. Niet alleen in woonwijken of in de openbare ruimtes, maar ook op bedrijventerreinen. Bij de realisatie van een nieuw bedrijfspand in Alkmaar past Jonk Infra waterdoorlatend granulaat toe in de grond; een duurzame oplossing waarmee regenwater in de bodem kan worden opgevangen.
Steeds vaker komen periodes van extreme regenval of droogte voor. Deze gevolgen van het veranderende klimaat forceren ons om nieuwe oplossingen te vinden waarmee we wateroverlast voorkomen of beperken. Gemeentes moeten voldoen aan milieuwetgeving en stellen dan ook de nodige eisen aan onder andere weg- en grondwerkzaamheden. Zo ook aan de bouw van een nieuw bedrijfspand met bijbehorend terrein in de Boekelermeer in Alkmaar. Nico Jonk, eigenaar van Jonk Infra, vertelt meer over de grondwerkzaamheden die ze daar uitvoeren: “Er zijn verschillende manieren om hemelwater te bergen, maar het toepassen van granulaat heeft vele voordelen en werkt ook nog eens zeer goed.”
``Gemeentes stellen steeds meer eisen aan de eigenaren van bedrijfspanden, waaronder het verplicht stellen van waterberging. Het granulaat is daar een duurzame oplossing voor.``
Slim water bergen
Het waterdoorlatende menggranulaat, dat geleverd wordt door GP Groot recycling, bestaat uit gerecycled mengpuin en heeft een holle ruimte, waardoor regenwater in de bodem kan worden opgenomen. Het voorkomt niet alleen dat de weg of het terrein onder water komt te staan bij hevige regenval, maar kan door de opslagfunctie ook water afgeven bij droogte. “De waterberging die we toepassen moet 7cm water per vierkante meter kunnen opvangen. Dat kun je doen met infiltratiekratten of greppels, maar bij dit project hebben we gekozen om een waterdoorlatende buis te leggen met granulaat er omheen”, vertelt Nico. Hij legt uit hoe dat precies werkt: “We hebben als het ware een kuip gegraven van 800 kuub. Op de waterdoorlatende buizen sluiten we de straatkolk aan en de afvoer van het dak van het gebouw. Die loost het regenwater in de betonbuis met open structuur. Het menggranulaat neemt het water op of geeft het af bij droogte. Een put fungeert als overstort, zodat het water altijd ergens blijft staan voor afgifte. En als het regent, dan wordt de overflow in de put afgevoerd naar de sloot, zodat het openbare riool niet wordt belast.”
Praktische voordelen
De slimme oplossing is niet alleen duurzaam vanwege het volledig circulaire menggranulaat, maar kent ook andere voordelen. “Het is qua toepassing heel sterk en dat is voor een industrieterrein waar vrachtwagens op rijden van groot belang. Je wilt geen verzakking van de grond. Een ander groot voordeel ten opzichte van open greppels als waterbergende oplossing, is dat je de volledige oppervlakte van het terrein kunt blijven benutten. Bijvoorbeeld met parkeerplaatsen. En daarbij is het ook nog eens financieel voordeliger.” Het werken met menggranulaat heeft weinig nadelen volgens Nico: “Het is net als het aanleggen van een riool. Het enige dat wij extra doen is het aanbrengen van een scheidingsfolie zodat het gewassen granulaat niet vervuild raakt met zand.”
Hoewel het de eerste toepassing met gewassen menggranulaat is voor Jonk Infra, is Nico ervan overtuigd dat het in de toekomst vaker voor zal komen. “Gemeentes gaan steeds meer eisen stellen aan de eigenaren van bedrijfspanden, waaronder het verplicht stellen van waterberging. Het granulaat is daar een duurzame oplossing voor: het is een hele mooie toepassing en van goede kwaliteit.” Het gewassen menggranulaat wordt rechtstreeks door GP Groot recycling geleverd vanaf de locatie in Alkmaar, waar een speciale wasinstallatie ervoor zorgt dat de zandfractie en de drijvende vervuiling uit het granulaat wordt gewassen waardoor waterdoorlatendheid en een schone fractie ontstaat.